Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gabonákról és a gabonamentes kutyatápokról

Dogzilla
2023. 02. 14. 00:00:00

Dogzilla Facebook     Dogzilla Instagram     Dogzilla Twitter     Dogzilla Pinterest

Hasonlóan az emberi étrendhez a gabonafélék széles körben használatosak az állati étrendben, mivel gazdagok szénhidrátban, rostban és egyéb tápanyagokban. Érdemes azonban néhány dolgot tudnunk, mielőtt beépítenénk kedvencünk étrendjébe. Valóban olyan jó a kutyáknak a gabona, mint az olyan sok gyártó állítja? Járjunk utána. 

A gabonáról - a gabonák fajtái és adottságaik

Gabona és gabonamentes kutyatápA gabonafélék fontos szerepet játszanak az emberi táplálkozásban, és ennek köszönhetően különböző fajtáik széles körben elterjedtek világszerte, de szerepük a kutyák étrendjében ellentmondásos. A gabonák olyan növények magjait jelentik, amelyeket széles körben termesztenek és felhasználnak étkezésre, mint a búza, rizs, kukorica, árpa, rozs, zab, köles, tönkölybúza, cirok, köles, zab, rozs, tritikálé, teff, ókakószi és a quinoa. A gabonafélék biológiai sajátosságai nagyban különböznek egymástól. Például a búza a legelterjedtebb gabona, amelyet számos kultúra fogyaszt, míg az ókakószi és a quinoa inkább a dél-amerikai és az ázsiai konyhában gyakori. Biológiai szempontból a gabonák gazdag forrásai a szénhidrátoknak, rostoknak, egyes fehérjéknek (a quinoa például gazdag aminosav forrás), vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A gabonák fő energiaforrásként szolgálnak az elő szervezet számára, mivel a szénhidrátok a legfőbb tápanyagok közé tartoznak, amelyek energiát biztosítanak a testnek. A gabonafélékben található rostok pedig segítenek az emésztésben, elősegítik a rendszeres székletürítést és hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához. A gabonafélék biokémiai hatásai jelentősek az emberi szervezetben, mert jelentős mennyiségű B-vitamint, vasat, cinket és mangánt tartalmaznak, amelyek számos fontos funkciót látnak el a szervezetben. A kutyák azonban a legtöbb esetben kedvezőtlenül reagálnak a magas szénhidrát tartalomra, valamint celluláz enzim hiányuk miatt a cellulóz feldolgozása komoly gondot jelent nagy mennyiségű és hosszútávon történő adagolás esetén.

Pozitív és negatív hatásai a gabonák fogyasztásának

Jelentős különbségek adódnak az emberek és a kutyák gabonára adott válaszaiban és feldolgozásában.  Az emberek már a növénytermesztés kialakulása előtt is fogyasztottak a perjefélék közé sorolható gabonából, de a gyűjtögető életmód által beszerzett és elfogyasztott gabona aránya az étrendben nem volt akkor, mint napjainkban. A 100.000 évnél is hosszabb idő alatt a vegyes étrendű emberek emésztése sokat igazodott a gabonák feldolgozásához, és ezen a dolgon csak a városiasodással együtt járó immunrendszeri problémák rontottak. A kutyák hosszú ideje velünk élnek, történelmünk részesei, és bár a több ezeréves együttélés során a kutyák étrendje sokban igazodott az emberéhez, de még ennyi idő sem volt elég, hogy maradéktalanul feldolgozzanak olyan összetevőket, mint a gabona. Kedvenceink még mindig ragadozók, bizonyítja ezt fogazatuk - és ami fontosabb - az emésztőrendszerük. Ahhoz, hogy kutyáink hosszú ideig velünk lehessenek, érdemes kerülni az olyan összetevőket a kutyaeledelek, mint a gabonák - ezek közül is a búza, a kukorica és a rizs kiemelendő. Több kutatás is igazolta, hogy a nagy mennyiségben, hosszútávon adott gabona a kutyák élettartamára kedvezőtlen, és nem adhatják az étrendjük alapját.

A gabonák többségénél pozitív tulajdonság, hogy fontos ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag termények, így a szervezet működéséhez és fentartásához szükséges fontos és nélkülözhetetlen alapanyagok forrása. Olyan anyagokból tartalmaznak arányaiban sokat, mint az idegrendszer egészségéhez szükséges cink vagy az izületek fentartásához nélkülözhetetlen mangán. A legfontosabb összetevőjük azonban a kutyák számára a B-vitamin csoport, mert ezek beszerzése a kutyák számára - természetes formában -nehézkes. Ha olyan teljes értékű gabonamentes kutyatápot választunk, amely nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, akkor a gabonák teljes mértékben kihagyhatóak kedvenceink étrendjéből. A gabonák magas rostaránya kiváltható zöldségek és gyümölcsökkel - mint a szuperprémium kutyaeledeleknél -, és ebben az esetben a gabonából származó gluténnel vagy lektinnel sem kell kutyánknak foglalkoznia.

Néhány kutya érzékeny vagy intoleráns lehet bizonyos gabonafélékre, például a glutént tartalmazó búzára, árpára vagy rozsra. A cöliákia és a gluténérzékenység olyan állapotok, amikor a szervezet nem tolerálja a glutént, ami emésztési zavarokat, hasi fájdalmat, puffadást és más tüneteket okozhat. Emellett vannak olyan állapotok, mint az irritábilis bél szindróma, amelyekben a gabonafélék, például a búza, a rozs vagy a kukorica, irritálhatják az emésztőrendszert és fokozhatják a tüneteket. Fontos megjegyezni, hogy a gabonafélék nem mindenki számára okoznak emésztési problémákat, és sok kutya számára rendkívül táplálóak és egészségesek lehetnek. A National Research Council kutatási kimutatták, hogy gabonák hosszú időn át, nagy mennyiségben történő adása allergiát válthat ki, még azoknál az alanyoknál is, amelyek eredetileg egyáltalán nem mutattak allergiás, atópiás vagy intoleráns jeleket. Érdemes ezért megfontolni jelentős (>20%) gabonatartalommal bíró kutyatápokat adni kedvencünknek, mert ha rövid távon nem is okoz problémát, hosszútávon akár visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A kutyatápok összetételében látható arányok és az összetevők listázására vonatkozó szabályok

Magyarországon és az Európai Unióban szigorú szabályok vannak érvényben a kutyaeledelek összetevőinek listázására vonatkozóan. Az EU szabályozása előírja, hogy az összetevők listáját jól olvasható formában kell feltüntetni a termék csomagolásán. A listán szerepelnie kell az összetevőknek az arányuk szerinti csökkenő sorrendben, valamint azok pontos megnevezésének és mennyiségének. Azokat a kutyatápokat részesítsük előnyben, ahol ezek az arányok pontosan feltüntettek. Emellett bizonyos összetevőket, mint például allergének (pl. gabonafélék, tejtermékek), ki kell emelni vagy külön megjelölni. Törekedjünk rá, hogy olyan kutyaeledelt válasszunk, amelyben az első öt összetevőben nem szerepel gabona, mert így biztosak lehetünk benne, hogy - ha tartalmaz is gabonát az adott termék - csak akkora mennyiségben, amit még az állat tolerálni képes. Az összetevők listájának pontos és teljesnek kell lennie, hogy a fogyasztók tudják, mi kerül a kutya táplálékába. Ez segít az allergiás vagy intoleranciás reakciók elkerülésében, valamint a megfelelő táplálkozás biztosításában. 

A gabonamentes kutyatápokról

Gabonamenrtes kutyatápokA gabonamentes kutyatápok, mint például a Granatapet, Acana, Orijen, Julius K-9 vagy a Primordial, az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a kutyatartók körében. Ezek a tápok kizárják a hagyományos gabonaféléket, mint a búza, kukorica vagy rozs, és inkább alternatív forrásokat használnak, például húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és más tápanyagokat. Ezek a növényi összetevők széles spektrumban állnak rendelkezésre és magas ásványianyag tartalommal bíró kiegészítő növényekkel - mint például a spenót vagy a gyógynövények - teszik ezeket az eledeleket igazán prémiummá.

A gabonamentes tápoknak számos potenciális előnye van a kutyák számára. Az egyik legfontosabb előnyük az allergiás reakciók csökkentése vagy elkerülése. Sok kutya érzékeny vagy intoleráns lehet a gabonafélék gluténjére, és ezek az élelmiszerek emésztési problémákat, bőrproblémákat, idegrendszerre gyakorolt negatív hatásuk miatt viselkedési változásokat vagy más tüneteket okozhatnak. A gabonamentes tápok lehetőséget nyújtanak ezeknek a kutyáknak a megfelelő táplálkozásra anélkül, hogy a gabonák okoznának problémákat. Ezenkívül a gabonamentes tápok általában magasabb hús- vagy hal tartalommal rendelkeznek - gondoljuk itt például az Orijen 6-fish 85%-os hústartalmára. Ez elősegítheti az egészséges izomzat és az optimális testösszetétel kialakulását. Az állati fehérjék nagyon fontosak a kutya táplálkozásában, és a gabonamentes tápoknak lehetőségük van magas minőségű húsokat és halakat felhasználni. A gabonamentes tápok gyakran gazdagabbak az esszenciális zsírsavakban, például az omega-3 zsírsavakban, amelyek támogatják a bőr egészségét, a szőrzet fényét és a gyulladásos folyamatok csökkentését. Ezek a tápok általában kevesebb feldolgozott összetevőt tartalmaznak, és a friss, természetes alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.

Fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyedi, és a gabonamentes tápok nem feltétlenül jelentik azt, hogy minden kutya számára a legjobb választás lenne. Az egyéni táplálkozási igényeket figyelembe kell venni, és fontos az állatorvos tanácsának kikérését, mielőtt a táplálékot megváltoztatjuk. Ha mégis új kutyatáp mellett döntünk, akkor a váltási javaslatokat tartsuk be, miszerint:

  • 1-4 nap - 25% új eledeltkeverjünk a régi táphoz
  • 5-9 nap - 50% új eledel arány
  • 10-14 nap - 75% új eledel arány
  • 14+ nap - 100% új eledel